MEDYANIN DÜNÜ, BUGÜNÜ VE YARINI KMÜ’DE 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜNDE KONFERAN
MEDYANIN DÜNÜ, BUGÜNÜ VE YARINI KMÜ’DE 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜNDE KONFERAN
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Uygulamalı Bilimler Fakültesi Yeni Medya ve İletişim Bölümü ile Yeniler Kulübü iş birliğiyle "Medyanın Dünü, Bugünü ve Yarını" konulu konferans düzenlendi.
“10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” kapsamında gerçekleştirilen programa Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Rektör Yardımcısı ve Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Ada, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansın açış konuşmasını yapan Yeni Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Can, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutlayarak, katılan herkese teşekkür etti.
Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı ise basın mensuplarının, toplumun bilgiye erişiminde ve demokratik değerlerin güçlendirilmesinde vazgeçilmez bir role sahip olduğunu belirterek, “Bilginin paylaşılma hızının arttığı günümüzde, doğru ve dürüst habercilik ilkelerine sahip olmak çok daha büyük bir önem taşıyor. Gelişen teknolojiyle birlikte hayatımıza giren yeni medya, gazetecilik mesleğine farklı bir soluk katarak bilginin daha fazla kişiye ulaşmasını sağlıyor. Dolayısıyla gazeteciler, toplumda kamuoyu oluşturma ve değişen dünyanın dinamiklerini anlamamızda kıymetli bir rol oynuyor. Dünya gelişirken gazetecilik mesleği de kendini dönüştürmeyi başarmıştır. Gazetecilik alanındaki birikimiyle bizlere hem ilham veren hem de gazeteciliğin değişen yüzüne ışık tutan Sayın Prof. Dr. Suat Gezgin’i üniversitemizde ağırlamaktan onur duyuyoruz. Bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen Yeni Medya ve İletişim Bölümü’ne teşekkür ediyor, bu özel günde emeğiyle fark yaratan tüm gazetecileri yürekten kutluyorum.” dedi.
Konferansı vermek üzere üniversiteye gelen Yeditepe Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Gezgin, gazetecilik tarihinden bahsederek şunları söyledi: “İnsanlık tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri olan Sanayi Devrimi ile başlayan ilerleme yolculuğumuz, yerini artık Enformasyon Çağı’na bir diğer deyişle de Bilgi, Bilişim Çağı’na bırakmıştır. Enformasyon Devrimi, sanayi devriminden sonra insanlığın bugüne dek tanık olduğu en önemli olay olmakla birlikte ekonomik, siyasal, toplumsal ve kültürel alanlarda köklü değişimlere yol açmıştır. Nitekim 1970'li yıllardan itibaren artık her alanda kullanılmaya başlayan bilgisayarlarla bu değişim, giderek hızlanmıştır. Yaşadığımız dönemde uygarlığın seyrini değiştiren kritik teknolojiler; yazılım, yeni medya türleri ve bilgisayar ağlarıdır. Bu üçünün bileşimi de interneti
meydana getirmiştir. İnternet ve ağ-medya-yazılım üçlüsünden türeyen diğer yapılar, iletişim biçimlerimizi de kökten değiştirmiştir.”
“Medyanın dijitalleşmesiyle ortaya çıkan en büyük sorunlardan biri bilgi kirliliğidir”
Prof. Dr. Gezgin, “Medya dediğimizde; yazılı, görsel, işitsel ve dijital yayın organlarının tümünü bir potada ele almaktayız. Ancak geleneksel medya organlarının; gazete, dergi, radyo ve televizyon gibi tek yönlü iletişim yapısı, yeni medyanın çift yönlü, bir diğer deyişle karşılıklı iletişime olanak tanıyan yapısı karşısında kendini dönüştürmek zorunda kalmıştır. Günümüzde medya, dijitalleşmenin de etkisiyle bambaşka bir boyuta ulaşmıştır. İnternetin yaygınlaşması, bilgiye erişim biçimlerini tamamen değiştirmiştir. Eskiden yalnızca televizyon, radyo ve gazeteler aracılığıyla tek yönlü olarak iletilen bilgiler, artık dijital platformlar sayesinde hızlı, interaktif ve herkesin erişimine açık hale gelmiştir. Özellikle sosyal medyanın yükselişi, bireyleri sadece bilgi tüketicisi olmaktan çıkarıp aynı zamanda içerik üreticisi noktasında da konumlandırmıştır. Gazeteler artık yalnızca basılı versiyonlarıyla değil, çevrim içi haber portalları ve mobil uygulamalar aracılığıyla da okuyucularına ulaşmaktadır. Medyanın dijitalleşmesiyle ortaya çıkan en büyük sorunlardan biri bilgi kirliliğidir. Sosyal medya ve diğer dijital platformlarda üretilen içeriklerin çok büyük kısmı, doğruluk açısından yeterince denetlenmemekte ve teyit edilmemiş haberler hızla yayılabilmektedir. Bir diğer önemli sorun dijital medyada sıkça karşılaştığımız manipülasyon ve algı yönetimidir.” dedi.
“Sosyal medya platformları; kullanıcıların tercihlerini, davranışlarını ve ilgi alanlarını öğrenmek için karmaşık algoritmalar kullanır.” diyen Prof. Dr. Gezgin, ”Bu algoritmalar, kullanıcıların daha fazla vakit geçirmesini sağlamak amacıyla onların hoşuna gidebilecek içerikleri ön plana çıkarır. Öte yandan yapay zekanın hayatımıza girmesiyle fırsatlar kadar tehditler de baş göstermeye başlamıştır. Manipüle edilmiş görseller, videolar aracılığıyla kamuoyu yanlış yönlendirilmektedir. Bu tür içerikler, yanlış bilgiler yaymak, toplumsal kutuplaşmayı artırmak veya belirli bir olayın algısını değiştirmek için kullanılabilmektedir.” ifadelerini kullandı.
“Sosyal medya platformları bireylerin sesi olma potansiyelini artırdı”
Geleneksel medyanın aksine, sosyal medya platformlarının bireylerin sesi olma potansiyelini artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Gezgin, “Herkes, sosyal medyadan bir haksızlığa dikkat çekmek, bir kampanya başlatmak veya toplumsal bir konuda farkındalık yaratmak için sesini duyurabilmektedir. Sonuç olarak, dijitalleşme sayesinde medya, bireyler ve toplumlar arasındaki iletişimi daha kapsayıcı ve etkileşimli bir hale getirmiştir. Ancak bu dönüşümün doğru bir şekilde yönetilmesi; bilgi doğruluğunun korunması, etik standartların oluşturulması ve bireylerin bilinçli bir şekilde medya tüketmesi ile mümkün olacaktır. Dijital medyanın sunduğu fırsatlar ile karşı karşıya kaldığı zorluklar arasındaki dengeyi sağlamak, günümüzün en büyük sorumluluklarından biridir.” diyerek sözlerini tamamladı.
Konferans, katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından Rektör Prof. Dr. Mehmet Gavgalı’nın Prof. Dr. Suat Gezgin’e teşekkür belge takdimi ile sona erdi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.