Sitenin solunda giydirme reklamı denemesidir
Sitenin sağında bir giydirme reklam

KMÜ’LÜ AKADEMİSYEN ÖNCÜLÜĞÜNDE “İŞARET DİLİ VE DİNİ TERİMLER SÖZLÜĞÜ" HAZIRLANIY

Dünya 15.01.2025 - 13:25, Güncelleme: 15.01.2025 - 13:25 40 kez okundu.
 

KMÜ’LÜ AKADEMİSYEN ÖNCÜLÜĞÜNDE “İŞARET DİLİ VE DİNİ TERİMLER SÖZLÜĞÜ" HAZIRLANIY

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Başkonak öncülüğünde Burundi'de işitme engelli bireylerin eğitim ve sosyal yaşama dahil olmalarını kolaylaştırmak için İslami terimlerin de yer aldığı "İşaret Dili ve Dini Terimler Sözlüğü" hazırlanıyor.
  İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı’nın (İHH) Afrika ülkesi Burundi'nin başkenti Bujumbura'da işitme engelli yetim çocuklar için yetimhane ve okul açmalarının ardından İHH Doğu ve Güney Afrika Koordinatörü Faruk Erkılıç ile iletişime geçen KMÜ’lü Doç. Dr. Başkonak, yapılan istişarelerin ardından uzun soluklu ve bir o kadar da önemli olan bu projenin ön hazırlıklarının başladığını ifade etti. Türkiye’de ve KMÜ İlahiyat Fakültesi’nde işitme engellilerin din eğitimi, Kur'an öğretimi ve işaret dili hakkında çalışmalar yapan Doç. Dr. Başkonak, uygulama aşamasına geçilmeden önce İHH ile birçok çevrimiçi toplantı yapıldığını ve projenin tüm aşamalarında büyük bir hassasiyet ile çalışıldığını belirtti. Doç. Dr. Başkonak, “Yaptığımız çalışmalar sonucunda, Burundi ile benzer işaret dillerine sahip olan Ruanda ve Demokratik Kongo gibi komşu ülkelerde yaşayan işitme engelli bireylerin din eğitimi ve hizmetlerde kullanabilecekleri ‘İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğü’ projesini, Bujumbura’da fiilen başlattık. Ayrıca, işaret diliyle Kuran-ı Kerim öğretimi için eğitimci yetiştirme programlarını da hayata geçirdik. Daha önce Türkiye ve Almanya’da gerçekleştirdiğimiz işaret dili projelerinden edindiğimiz tecrübeler ile İHH tarafından açılan IQRA İşitme Engelliler Eğitim Merkezi’nde çalışan işitme engelli ve konuşabilen eğitimci ekibinin desteği sayesinde sözlük projemizi tamamlanma aşamasına getirdik. Yaklaşık 900 kavramdan oluşacak olan ‘Burundi İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğü’nün, Afrika’daki diğer ülkelerde de kullanılabilmesi için beş farklı dilde hazırlanmasının yanı sıra karekod, video içerikleri, mobil ve web uygulamalarıyla da desteklemeyi hedefliyoruz.” dedi. İşitme engellilere özel olarak açılan Bujumbura'daki yatılı okulun 63 işitme engelli ve 35 yetim öğrenciden oluştuğunu belirten Doç. Dr. Başkonak, “Açılan bu okul, ülke genelinde 7’nci sıraya yerleşerek büyük bir başarıya ulaşmış. Türkiye'den yaklaşık 7 bin kilometre uzaklıktaki kardeşlerimize özel eğitim alanında yardımcı olabilmek bizler için son derece mutluluk verici bir durumdur. Sivil inisiyatiflerin dünyanın farklı coğrafyalarındaki insanlara, maddi yardımların yanında sosyal, kültürel ve eğitsel çalışmalarda bulunmasını çok kıymetli buluyor ve İHH yetkililerine şükranlarımı ifade ediyorum. Ayrıca Bujumbura'daki IQRA İşitme Engeliler Eğitim Merkezindeki teknoloji sınıfının açılması hususunda yaptıkları maddi destekler sebebiyle Karamanlı hemşehrilerimize de teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Başkonak öncülüğünde Burundi'de işitme engelli bireylerin eğitim ve sosyal yaşama dahil olmalarını kolaylaştırmak için İslami terimlerin de yer aldığı "İşaret Dili ve Dini Terimler Sözlüğü" hazırlanıyor.

 

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı’nın (İHH) Afrika ülkesi Burundi'nin başkenti Bujumbura'da işitme engelli yetim çocuklar için yetimhane ve okul açmalarının ardından İHH Doğu ve Güney Afrika Koordinatörü Faruk Erkılıç ile iletişime geçen KMÜ’lü Doç. Dr. Başkonak, yapılan istişarelerin ardından uzun soluklu ve bir o kadar da önemli olan bu projenin ön hazırlıklarının başladığını ifade etti.

Türkiye’de ve KMÜ İlahiyat Fakültesi’nde işitme engellilerin din eğitimi, Kur'an öğretimi ve işaret dili hakkında çalışmalar yapan Doç. Dr. Başkonak, uygulama aşamasına geçilmeden önce İHH ile birçok çevrimiçi toplantı yapıldığını ve projenin tüm aşamalarında büyük bir hassasiyet ile çalışıldığını belirtti.

Doç. Dr. Başkonak, “Yaptığımız çalışmalar sonucunda, Burundi ile benzer işaret dillerine sahip olan Ruanda ve Demokratik Kongo gibi komşu ülkelerde yaşayan işitme engelli bireylerin din eğitimi ve hizmetlerde kullanabilecekleri ‘İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğü’ projesini, Bujumbura’da fiilen başlattık. Ayrıca, işaret diliyle Kuran-ı Kerim öğretimi için eğitimci yetiştirme programlarını da hayata geçirdik. Daha önce Türkiye ve Almanya’da gerçekleştirdiğimiz işaret dili projelerinden edindiğimiz tecrübeler ile İHH tarafından açılan IQRA İşitme Engelliler Eğitim Merkezi’nde çalışan işitme engelli ve konuşabilen eğitimci ekibinin desteği sayesinde sözlük projemizi tamamlanma aşamasına getirdik. Yaklaşık 900 kavramdan oluşacak olan ‘Burundi İşaret Dili Dini Kavramlar Sözlüğü’nün, Afrika’daki diğer ülkelerde de kullanılabilmesi için beş farklı dilde hazırlanmasının yanı sıra karekod, video içerikleri, mobil ve web uygulamalarıyla da desteklemeyi hedefliyoruz.” dedi.

İşitme engellilere özel olarak açılan Bujumbura'daki yatılı okulun 63 işitme engelli ve 35 yetim öğrenciden oluştuğunu belirten Doç. Dr. Başkonak, “Açılan bu okul, ülke genelinde 7’nci sıraya yerleşerek büyük bir başarıya ulaşmış. Türkiye'den yaklaşık 7 bin kilometre uzaklıktaki kardeşlerimize özel eğitim alanında yardımcı olabilmek bizler için son derece mutluluk verici bir durumdur. Sivil inisiyatiflerin dünyanın farklı coğrafyalarındaki insanlara, maddi yardımların yanında sosyal, kültürel ve eğitsel çalışmalarda bulunmasını çok kıymetli buluyor ve İHH yetkililerine şükranlarımı ifade ediyorum. Ayrıca Bujumbura'daki IQRA İşitme Engeliler Eğitim Merkezindeki teknoloji sınıfının açılması hususunda yaptıkları maddi destekler sebebiyle Karamanlı hemşehrilerimize de teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yesilermenekgazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.