KMÜ TARİHİNİN İLK FİKRİ MÜLKİYET HAK SAHİPLİĞİ ÖDEMESİNİ ALDI
“KMÜ için büyük önem taşıyor”
Gıda sektörü için özel kullanım amaçlı olarak geliştirilen ve dünya literatüründe de özgün bir yere sahip olan buğday tohumları, özel sektör tarafından Ar-Ge çalışmalarında ve tohumluk üretiminde kullanılacak. KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, yoğun çalışmalar sonucu geliştirilen tohumları ülke tarımına kazandırmak amacıyla özel sektöre devrettiklerini açıkladı. Tohumların üretim haklarının devri sonucu üniversite tarihindeki ilk fikri mülkiyet hak sahipliği ödemesini aldığını belirten Gavgalı, bu çalışmaların hassas tarım ve yenilikçi işleme teknolojileri konusunda ihtisas üniversitesi olan KMÜ için büyük öneminin olduğunu kaydetti. Bu alanda yapılan çalışmaların bilimsel olarak da önemli bir özgünlük taşıdığını vurgulayan Rektör Gavgalı, “UTEK Tarım ile üniversite-sanayi iş birliği kapsamında halihazırda bir proje yürütüyoruz. Devredilen tohumlarla ilgili Ar-Ge çalışmaları da UTEK Tarım şirketiyle ortak yürütülecek ve çalışmalar sonucunda hem bilimsel hem de ekonomik olarak önemli çıktılar elde edilecektir.” dedi.
UTEK Tarım adına anlaşmayı imzalayan Derman Eser ise buğday tohumlarını Türk çiftçisinin hizmetine hızlı bir şekilde sunmak için büyük bir gayretle çalışacaklarını ve geliştirilen tohumların sektöre önemli bir yenilik getireceğini kaydetti. Eser, anlaşma sonucu üretim hakları alınan tohumların şirketlerine büyük bir güç katmakla birlikte önemli bilimsel çalışmalara da imza atma fırsatı sağlayacağını söyledi.
Geliştirilen tohumlar çiftçiler için neden önemli?
Proje yürütücüsü ve KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nevzat Aydın, geliştirilen tohumların gıda sektörü için özel amaçlı hammadde üretimine önemli katkı sağlayacağını ve tahıla dayalı gıda sanayisinde Türkiye’nin lider üretici illerinden olan Karaman’ın kaliteli hammadde üretimine destek olacağını belirtti. Aydın, “Karaman’daki buğday üreticilerinin yüksek kaliteli buğday elde etmesi ve sanayinin ihtiyacını karşılaması hem kendi gelirlerini olumlu yönde etkileyecek hem de şehrin tahıla dayalı gıda markalarının değerini artıracak.” dedi. Geliştirilen tohumların bazı özellikleri bakımından dünya literatüründe ilkler arasında yer aldığını ifade eden Aydın, ileri düzey Ar-Ge çalışmaları özel sektörle gerçekleştirerek önemli bir yeniliğe imza atacaklarını vurguladı. Aydın, ayrıca bu anlaşmanın bilimsel çalışmaların topluma ve ekonomiye katkı bakımından önemli bir örnek olacağını söyleyerek sözlerini tamamladı.