KMÜ İLE BETA ENERJİ VE TEKNOLOJİ A.Ş. ARASINDA ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ PROJE SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

KMÜ İLE BETA ENERJİ VE TEKNOLOJİ A.Ş. ARASINDA ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ PROJE SÖZLEŞMESİ İMZALANDI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ile Beta Enerji ve Teknoloji A.Ş. arasında TÜBİTAK TEYDEB 1505 Üniversite-Sanayi İş Birliği Destek Programı proje sözleşmesi imzalandı.

Rektör Prof Dr. Mehmet Gavgalı ve Beta Enerji ve Teknoloji A.Ş. yöneticisi Mert Dağsuyu’nun imzaladığı proje sözleşmesi imza törenine KMÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Selami Balcı da katıldı.

Teknoloji Transfer Mekanizmaları Destekleme Grubu (TEMEG) tarafından kabul edilen “Güç Dağıtım Transformatörlerinde Derin Öğrenme Algoritmaları Kullanılarak Görüntü İşleme Teknikleri ile Isısal Davranışın Çevrim İçi Uzaktan İzlenmesi ve Arıza Kestirimi (Hata Tayini)” başlıklı projede Doç. Dr. Selami Balcı’nın yanı sıra Doç. Dr. Ahmet Kayabaşı, Doç. Dr. Muhammet Fatih Aslan ve Öğr. Gör. Büşra Aslan da araştırmacı olarak yer alıyor.

Arıza ve aşırı ısınma gibi etkilerden korunabilmesi için pratikte koruma röleleri kullanılan transformatörlerin aşırı ısınma şartları altında erken yaşlanmakta ve bazı durumlarda kullanılamaz hale gelebildiği belirtilmektedir. KMÜ ile Beta Enerji ve Teknoloji A.Ş. arasında imzalanan bu proje sözleşmesi ile transformatörlerin sıcaklık artışlarını görüntü işleme tekniğine dayalı olarak çevrim içi uzaktan termal kameralar ile izlenmesi, sıcaklık artışlarının nedenleri ve hata ön kestirimi ile arıza sınıflandırma gibi derin öğrenme algoritmaları kullanılarak yapay zekâ tekniklerinin uygulanması amaçlanmaktadır.